Bikes Däckskola

Hur förvarar man mc-däck? Hur länge håller mc-däck?

Förvaringen är viktigare än själva åldern på däcken, här kommer några tips på hur du ska förvara dina mc-däck:

- Det finns ingen bestämd livslängd på mc-däck, men rekommendationer från tillverkarna: Bridgestone, Michelin, Continental och Dunlop är max 10 år innan du bör fundera på om däcket är för gammalt. Det betyder att däckets livslängd kan vara längre än 10 år beroende på hur du förvarar dem.

- Låg temperatur är viktigt när du förvarar dina däck. Bästa platsen för dina däck kan vara t.ex. källare eller ventilerat lager för bästa livslängd.

- Syre reagerar med däck. Ett enkelt knep för att skydda däcken är att lägga dem i t.ex. en svart plastpåse som också är bra skydd för nästa punkt.

- UV-ljus bryter ner molekyler i mindre delar. Däcktillverkare blandar ett UV-stabiliserande ämne i däcken för att förhindra detta. Men det ämnet förbrukas när det förvaras i solljuset. Därav vikten av att undvika däck som utomhus utan skydd från solljus.

- Ozon gas är den främsta orsaken till torrsprickor på däck. Ozon kommer från avgaser tillsammans med andra kemikalier som blandas med UV-ljus och värme. Ozon förekommer också när syre blandas med elektricitet. Därmed kan ett ditt garage med t.ex. kylskåp, elkompressor, luftavfuktare eller andra elektriska verktyg också bidra till ökad ozon = skadligt mot dina däck.

- Påfrestning av mc-däck är också ett skäl till att däck åldras snabbare. Om dina däck är monterade på cykeln är det svårt att undanbe att däcken blir påfrestande. Men om du förvarar däck hemma ska du undvika att stapla dem och istället ställa dem på rad så inte däcket längst ner i stapeln får tyngden av resterande däck på sig.

Hur tar du hand om sina mc-däck? Om du vill öka livslängden på dina däck som är monterade så finns tre enkla tips:

1. Kontrollera däcktryck. Har du kontrollerat däcktryck senaste 2 veckorna? Kolla däcktrycket och fyll på vid behov.

2. Försök att ställa motorcykeln i skugga om det går för att undvika direkt solljus.

3. Om din motorcykel ska till exempel vinterförvaras under längre tid kan däcken bli ojämna. För att undvika detta kan du antingen fylla på lite extra lufttryck i dina däck, eller ställa upp cykeln på depåstöd så din MC inte står på marken.

 

Hur vet jag ifall mina mc-däck är i bra skick? Om du är osäker på ifall dina mc-däck är i bra eller dåligt skick så bör du kontrollera:

- Slitage. har dina däck en ojämn slit-yta eller om slitage markeringen syns plant med däckmönstret (en upphöjning i mönstret). Då har dina mc däck inte lika bra väghållning och säkerhet, och kan därav vara dags att byta.

- Sprickor, revor och andra skador kan vara allvarligt då det kan bero på att dina däck är för gamla eller om däcken råkat ut för annan yttre påverkan som i värsta fall kan leda till punktering. Om dina däck har synliga skador så är det bra att kolla på ett par nya däck även om det är bra mönster på dina däck.

- Åldern på dina däck visas på beteckningen på sidan av mc däcket (fyra siffror). Där kan det exempelvis kan stå “0318” där dem första två siffrorna säger vilken vecka däcket producerades, medans dem sista två säger vilket år däcket gjordes. Så i detta exempel tillverkades däcket vecka 3, 2018. Ett enkelt sätt för dig att kontrollera åldern på dina mc däck.

 

Behöver du köpa nya mc-däck?

Vi säljer just nu ut våra mc däck som vi har förvarat i vårt däcklager.

 

 

Klicka här för att se utbud
Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. Alla rättigheter reserverade.